Přejít na obsah Přejít na hlavní menu Přejít na podmenu
Česky | English

Vybraná bibliografie

1. Básník, dramatik, prozaik, autor literatury pro děti, esejista

Ballady. Brno: A. Píša, 1908. 47 s. (dokument on-line )
Básně. Praha: Družstevní práce, 1928. 94 s.
Dezertér. Praha: B. Kočí, 1923.109, 1 s. (dokument on-line )
Díže: poznámky a fantasie. Praha: Přemysl Plaček, /1911/. 317 /4/ s.
Duha. Praha: Borový, 1916. 118 s. (dokument on-line )
Dvanáct pohádek. V Praze: B. Kočí, 1918. 140 s. (dokument on-line )
Hercegovina. Vyškov: Obzina, 1924. 170, 1 s. (dokument on-line )
Husa na provázku. Praha: Otakar Štorch- Marien,1925. 115 s.
Chroust. Praha, B. Kočí, 1920.167 s. (dokument on-line )
Janošík. Královské Vinohrady: Plaček, 1910. 120, 2 s. (dokument on-line )
Její pohádky. Brno: Barvič a Novotný, 1914. 190 s. (dokument on-line )
Kamarádi svobody. Praha: Vilímek, 1909. 1 l., 429 s.
Kniha o českém charakteru. Vyškov: Obzina, 1924. 136 s., 3 l. (dokument on-line )
Měsíc. Praha: St. Minařík: Kvasnička a Hampl, /1920/. 88, 1 s. (dokument on-line )
Mrtvé moře. Praha: Knapp: Zora, 1918. 103 s. (dokument on-line )
Nejlepší dobrodružství. V Praze: Družstevní práce, 1929. 336 s. (dokument on-line )
Plamínky. Praha: Časopis pokrokového studentstva, /1907/. 103 s.
Požár Tater. Praha: Družstevní práce, 1934. 70, /3/ s. (dokument on-line )
Před oponou. Brno: St. Kočí, 1920. 125 s. (dokument on-line )
Režisérův zápisník. Brno: St. Kočí, 1923. 210, 1 s. (dokument on-line )
Rozloučení s jihem. V Praze: Družstevní práce, 1934. 90 /4/ s.
Rybářská knížka. Brno: St. Kočí, 1921. 170, 2 s. (dokument on-line )
Scirocco. Brno, St. Kočí, 1923. 149, 1 s. (dokument on-line )
Tiché srdce. Přerov: Tiskařská a vydavatelská společnost: Obzor, 1917. 60 s.

3. O něm

Cejpek, Jiří. Dějiny knihoven a knihovnictví/Jiří Cejpek... /et al./ Praha, Karolinum 2002. 247 s., /8/ s. obr. příl.
Cejpek, Jiří. Jiří Mahen- jeho knihovnický odkaz. Praha: SPN 1961.223 s.
Cejpek, Jiří. Jiří Mahen, vl. jménem Antonín Vančura (1882-1939). Bulletin SKIP. Roč. 10, č. 1 (2001), s. 22-23.
Jiří Mahen, spolutvůrce pokrokové kulturní politiky: sborník z konference. Brno, Státní vědecká knihovna v Brně: Knihovna Jiřího Mahena v Brně: Muzejní a vlastivědná společnost, 1983. 281 s. (dokument on-line )
Lexikon české literatury. 3, M-Ř, sv. 1, M-O: osobnosti, díla, instituce/ zpracoval autorský a redakční kolektiv; vedoucí redaktor Jiří Opelík. Praha: Academia, 2000. 728 s.
Mahen, Jiří. Za oponou umění a života. Praha: Československý spisovatel, 1961.139 s.
Mahenová, Karla. Život s Jiřím Mahenem. Praha: Mladá fronta, 1978. 272 s.
Vlašín, Štěpán. Jiří Mahen: Studie s ukázkami díla. Praha: Melantrich, 1972. 315, /2/ s. : /42/ s. fot. příl.

Pseudonymy a šifry

J. Mahen, vl. jm. Antonín Vančura

Další pseudonymy: Antonín Dubský, Bolehlav, Červená maska, Dr. Jaroslav Vrána, František Lipan, H. Lang, Ivan Had, Jan Chadraba, Jaromír Výborný, J. Dubský, Jiří Sequens, Joe Smetana, Josef Musil, Josef Zamazal, J. Sequens, J. Skála, J. Zamazal, Kamil Urbánek, Karel Mužík, Ladislav Andělíček, Maheu, Pavel Stodola, Prof. Mahatma Batler, Prosper, Richardson, Zelená maska; Č, H.L., J.M., jm, -jm-, L., M., M.J., P., R., T., Z. (Pseudonym Mahen vznikl tiskovou chybou z Maheu - podle postavy z románu Emila Zoly Germinal)

Místa spjatá s životem J. Mahena

Čáslav - rodné město a místo jeho dětství, školní léta
Dub u České Lípy, Mladá Boleslav - školní léta
Praha
- studia na filozofické fakultě
Hodonín
- vyučování na reálce 
Přerov
- vyučování na obchodní akademii
Brno
- redaktorem Lidových novin, divadelníkem, knihovníkem, místo úmrtí

Instituce inspirované osobností J. Mahena

Mahenovo divadlo
Klub přátel Mahenovy činohry ND v Brně
Divadlo Husa na provázku

Mahenův rybářský klub

Duha - časopis vydávaný Moravskou zemskou knihovnou v Brně
Společnost Jiřího Mahena, Mahenova 8, 602 00 Brno

Instituce, kde se dají nalézt další informace o J. Mahenovi

Moravské zemské muzeum
Památník písemnictví na Moravě
v Rajhradě - Muzeum Brněnska
Památník národního písemnictví
, Praha
Ústav pro českou literaturu AV ČR

Vytisknout stránku Vytisknout stránku