Zemědělství (nejen) v Brně: Proč jíst lokálně?

Jaké jsou výhody komunitního zemědělství a kdo vlastně tvoří současnou zemědělskou scénu v Brně a jeho nejbližším okolí?
Přijďte se seznámit s konkrétními farmáři, kteří produkují čerstvé a kvalitní potraviny.
Zjistíte, kde v Brně a okolí můžete nakoupit lokální produkci, jak si najít „svého“ farmáře a jak fungují moderní formy přímé spolupráce – jako je komunitou podporované zemědělství (KPZ) nebo sdílené prodejny s produkty od místních producentů.
Vysvětlíme i širší souvislosti: proč má lokální nákup smysl nejen pro vaše zdraví, ale i pro životní prostředí a regionální ekonomiku.
Přijďte si poslechnout zkušenosti z první ruky a zjistit, jak i vy můžete být součástí změny k lepšímu.
Program:
16:00–16:10 Úvodní slovo zástupce města Brna – Filip Chvátal
16:10–16:30 Proč nakupovat lokálně? – ekonomické, ekologické, zdravotní dopady – Michaela Pixová, Karlova univerzita
16:30–16:45 Jak najít svého farmáře v Brně a okolí? – komunitou podporované zemědělství, sdílené prodejny v Brně a další odbytové kanály – Michal Bajgart, Živý region
16:45–17:15 Příběhy farmářů – představení farem, výzvy, zkušenosti, spolupráce s komunitou:
Sady Starý Lískovec – ovocné sady v centru Brna, kde pěstují jablka, hrušky, švestky, broskve a meruňky; v podnikové prodejně lze zakoupit i produkty od dalších lokálních výrobců a farmářů.
Farma u Staré Hory – rodinná farma v Újezdu u Brna, nabízející mléčné výrobky a další produkty.
Zelený Koloběh – zelenina ze zahrady v Brně-Tuřanech pěstovaná bez chemie, se snahou o bezodpadovost a doručovaná na kole.
HOUBIO – čerstvé houby v BIO kvalitě po celý rok s minimální spotřebou vody.
17:15–17:40 Panelová diskuze a otázky z publika
17:40–18:00 Závěrečné slovo, neformální část, prostor pro navazování kontaktů