Impulsy č. 1/2022

Editorial

Milí příznivci časopisu Impulsy,

po delší odmlce se k vám konečně dostává nové číslo našeho časopisu. Témat kolem nás v poslední době kroužilo takové množství, že jsme trpělivě vyčkávali na moment, kdy informační přehlcení alespoň trochu pomine. Pro toto číslo jsme vybrali aktuálně velmi skloňované téma – digitální technologie v knihovnách. Mnozí si technologie do knihoven již pořídili a není pochyb o tom, že to bude velký trend. Ten však s sebou ovšem nese i to, že technologie nestačí jen umět používat, ale je třeba také hledat kreativní způsob jejich dalšího využití včetně toho, jak předat zábavnou formou toto vzdělávání dětem a mládeži. 

V tomto čísle se tak můžete těšit zejména na příspěvky sdílení dobré praxe, které jsou pro naši práci tolik důležité a jež jsou velmi ceněné. O své zkušenosti se podělili Matty Čechovských a Helena Chábová, kteří společně vedou kroužek Robotíme! v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Zavítali jsme na Půdu plnou technických vymožeností Městské knihovny v Poličce. A o tom, že technologie nejsou jen pro děti, jsme se přesvědčili v Masarykově veřejné knihovně Vsetín. U kávy jsme vyzpovídali Michaelu Mrázovou a detailně jsme se ptali na to, jak funguje MakerSpace v Moravskoslezské knihovně v Ostravě, a nahlédli jsme se i do budoucnosti na projekt Černá kostka. Knihovna města Ostravy nám představila návod, jak vdechnout druhý život knihám. A nechybí samozřejmě ani doporučení tematických knih.

Příjemné letní čtení!

Za tým časopisu Impulsy

Iveta Cehelská
Šéfredaktorka  

Vydání: 19.07.2022 | Ročník 8
Autor: Iveta Cehelská
Magazín Impulsy, vydání 1/2022

K tématu

Druhý život knih

Radost i poznání přinesla tisícům čtenářů unikátní aktivita Knihovny města Ostravy s názvem Druhý život knih.

Detail článku

Půda Městské knihovny v Poličce

Nejmladší oddělení Městské knihovny v Poličce, Centrum technického vzdělávání Půda, vzniklo za podpory fondů EU, programu IROP, Ministerstva pro místn...

Detail článku

Aktivity s technologiemi (nejen) pro děti v Masarykově veřejné knihovně Vsetín

Ještě před třemi lety se technologické vybavení naší knihovny nijak výrazně nelišilo od toho, co je možné vidět všude jinde.

Detail článku

ZAPOJENÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ DO VÝUKY V KNIHOVNÁCH

Současná doba je plná technologií. Setkáváme se s nimi naprosto všude a vzhledem k narůstající tendenci jejich výskytu je zřejmé, že budou tvořit pods...

Detail článku

Impulsy u kávy

MakerSpace v Moravskoslezské knihovně v Ostravě – rozhovor s Michaelou Mrázovou

Je to takový náš kreativní prostor, který budujeme od roku 2019, kdy jsem do knihovny nastoupila a nakoupili jsme první vybavení

Detail článku

Doporučujeme

100 THINGS TO KNOW ABOUT NUMBERS, COMPUTERS & CODING

100 věcí, které bychom měli znát o číslech, počítačích a kódování

Detail článku

HELLO RUBY

Série tří knih pro děti o technice, prostředí internetu i základech programování cílí na nejmladší děti již v mateřské školce.

Detail článku

KÓDOVÁNÍ – Objevuj!, Lingea

V celku útlá populárně naučná publikace pro děti, které by možná potřebovaly vstupenku nebo uvedení do světa počítačů a programování.

Detail článku

TVOŘTE KÓDY: NAVRHNĚTE SI SVOU WEBOVOU STRÁNKU

Kniha provádí skupinu CoderDojo, což je celosvětový programátorský klub pro děti a mladé lidi, prvními kroky v programování webové stránky.

Detail článku